Foto: Alexander Yee
Det finns experter inom ayurveda som säger att om man bara ska införliva en enda ayurvedisk rutin i sitt liv så är abhyanga första prioritet. Få saker har en så överväldigande effekt på så många delar av ens liv som en daglig abhyanga.
Jag har nämnt detta med abhyanga flera gånger i tidigare inlägg, så jag tänkte att jag ska skriva lite mer om det och hur man faktiskt gör en abhyanga på sig själv.
Abhyangan är en oljemassage av kroppen. Den både renar kroppen, balanserar lymfsystemet och det endokrina systemet samt försätter kroppen i djupavslappning. Den både skyddar och smörjer in huden. Dessutom mjukar den upp både muskler och stela leder. Och mänsklig beröring, även när du rör vid dig själv, är oerhört läkande och lugnande. Du utför healing på dig själv – alla människor kan heala.
Sesamolja är den bästa oljan att använda till en oljemassage av kroppen. Det beror på att den har en unik förmåga att tränga in i alla 7 hudlager och den rekommenderas till alla doshor (utom i undantagsfall). Men det går naturligtvis att använda en annan olja om du t ex är allergisk. Kokosolja kan vara en fin olja att använda sommartid av personer med mycket pitta dosha i sig, men kokosolja undvikes alla andra årstider eftersom den också är nedkylande. (Den går bra att massera huvudet med dock, året om!)
Köp en färdigmognad sesamolja eller mogna den själv. När du mognar en sesamolja innebär det att du värmer upp den till 100 grader. Använd en termometer. Mogna bara den mängd olja som du använder inom 2 veckor. Det går inte att använda omognad sesamolja för abhyanga. Du går miste om sesamoljans alla fantastiska kvaliteter då.
Såhär gör du abhyanga:
- Värm oljan i en kastrull till behaglig temperatur för kroppsmassage. Jag brukar vilja ha den så varm som möjligt och jag tillsätter gärna några droppar av en eterisk olja som passar det jag vill balansera för tillfället. Om du har ama, slaggprodukter, i kroppen bör du först torrborsta kroppen med en torrborste eller garshan-vantar. Torrborsta alltid i riktning mot hjärtat och undvik att torrborsta ansikte och, om du är kvinna, bröst. (Du tar reda på om du har ama hos en ayurvedisk hälsorådgivare.)
- Börja med att massera huvudet, om du har tid för att duscha håret efteråt. Huvudet anses vara en av de viktigaste kroppsdelarna, så använd gärna lite extra mycket tid på att massera huvudet. Doppa fingertopparna i oljan och massera in i hårbotten.
- Massera försiktigt in oljan i ansikte, på hals och på ytteröronen. Sedan går du vidare till nacken och övre delen av rygg och bröst.
- Fokusera sen på armarna, bröstet och buken. Över hjärtat masserar du med lätta, cirklande rörelser och buken masseras medsols från nedre högra sidan till nedre vänstra sidan.
- Massera så långt du når av rygg och ryggrad.
- Sen tar du benen, långa rörelser över de stora musklerna och cirklande över alla leder.
- Fötterna tar du sist. Liksom huvudet anses fötterna vara en av de viktigaste kroppsdelarna att massera, så spendera gärna lite extra tid där. Massera fotsulorna med hela handflatan.
- Hela massagen tar 10-20 minuter. Avsluta med en varm dusch utan att tvåla in dig. Duschen kan inte hoppas över utan den är en del av behandlingen och hjälper oljan att tränga in i huden. Det är också viktigt att vara mindful under massagen. Snabba inte på, tänk inte på annat – var där, ge din kropp kärleksfull uppmärksamhet.
Tips! Passa på att göra oilpulling samtidigt som du ändå står där i duschen och gör abhyanga. Hela torrborstningn och oljemassagen tar ca 15 minuter, dvs perfekt tid att samtidigt ha sesamolja i munnen. Och just när du står i duschen kanske risken är som minst att du behöver prata med någon också.
Jag ska inte hylla den här massagen till skyarna även om jag mycket väl skulle kunna. Varför ska ni lita på mig? Jag säger som buddhan; “come and see for yourself”. Jag uppmuntrar dig att undersöka, testa att genomföra denna 1 gång/dag i en månad och se hur den förändrar dig. Ge den 10 minuter av ditt dygn. Den ska enligt tradition helst göras på morgonen. Oljan sägs ligga som en skyddande hinna genom dagen, både fysiskt och mentalt skyddande. Men man kan även göra den kvällstid om man föredrar det. Jag tycker att den främjar sömnen, särskilt om jag tillsätter några droppar eterisk vata-olja eller eterisk lavendelolja i sesamoljan. Själv tycker jag knappt det finns nåt bättre sätt att skämma bort sig på eller att vara kärleksfull mot sig själv på än att göra en abhyanga.
Verkar fantastiskt! Men hur och var någonstans kan man få tag på färdigmognad sesamolja? Om man varmduschar efter, men inte bör använda tvål, blir inte oljan klibbig på kläderna under dagen?
Den är fantastisk, Frida! Om du klickar på stället i texten där det står “köp en färdigmognad sesamolja” (fetstil) så kommer du till Veda Lila där du kan köpa den (i fysisk butik i Stockholm eller online).
Nej, oljan blir inte klibbig efter duschen. Den mesta går in i huden under behandlingen och varmduschen hjälper oljan att tränga in mer och tar bort det överskott som inte går in i huden. Efter duschen brukar huden kännas “insmord”, mycket lätt oljig bara. Om jag gör den på morgonen så brukar jag gå omkring i en frottémorgonrock i ca 10 minuter bara, sen klä på mig som vanligt. Men när jag gör den på kvällen sätter jag på mig nattkläderna direkt och har aldrig haft nåt problem med klibb på kläderna, så nej, det är egentligen inget problem.
Hej. Verkar vara en fantastiskt skön massage. Om man som jag har extrem torr hud och är van att smörja in kroppen efter dusch försvinner en del av effekten då om jag gör det? Huden brukar kännas stram och stickig om jag inte smörjer in mig.
Hej Britt! Då rekommenderar jag verkligen abhyanga! Den är kanon för att motverka torr hud. Gör den en gång dagligen så får du se om du ens behöver smörja in dig efter dusch till slut. Men om du fortfarande behöver det så är det bara att göra.
Däremot ska du alltid göra abhyanga på torr hud. Om du har duschat innan så har huden nämligen redan druckit sig mätt på vatten och du vill att den ska dricka sig mätt på olja. Om man har duschat ska man alltid vänta minst 2 timmar innan man gör abhyanga. Men däremot kan du ju t ex göra abhyanga på morgonen och duscha med tvål och smörja in kroppen efter dusch på kvällen eller tvärtom. Räkna helt enkelt inte abhyanga som en “dusch” utan mer som en behandling. Duscha gör du utöver det, på samma sätt som du brukar.
Lycka till!
Hej!
Jag har haft extremt Vata överskott och fick rekommenderat att smörja in mig med olja av en Ayurvedisk läkare i Indien, han sa att jag skulle vänta 30 minuter med att duscha så att oljan skulle suga in. Kan man duscha direkt skulle det hjälpa mig väldigt eftersom jag gjort min morgonyoga o mediterat i kladdiga i specialkläder och sedan duschat. Det har känts lite instängt och jag har inte riktigt vaknat som jag brukar när jag börjar min dag med en dusch.
Jag har gjort precis tvärtom och börjat med att smörja in fötterna och gjort proceduren uppåt, jag ska prova att börja uppifrån och se vad som skiljer. Vet du varför man börjar uppifrån?
Huvudet har jag bara gjort en gång, det flera dagar med schampo innan fettet gått ur ;-(
Det där med mognad olja ska jag också prova. Jag har bara värmt min till ca 45 grader.
Jag trodde det var bra att den var kallpressad och alltså inte skulle värmas för mycket.
Var kan man köpa termometer för sådana temperaturer?
Jag har klarat av min vardag mycket bättre sedan en månad tillbaka och kanske är en del av det att jag har mitt skyddande oljelager på mig när jag går ut bland andra…
Jag vet att de på vissa vårdhem för autistiska barn använder olja på kroppen som ett skyddande lager.
Tack för tipsen!
Hej Petra!
Tänk på att ayurvedan ska anpassas efter ditt liv och inte tvärtom! Blir det för jobbigt att inte duscha i direkt anslutning till oljemassagen så skulle jag duscha direkt ändå. Kanske ha på oljan längre på helger?
Samma sak med håret. Blir ditt hår för fettigt och om du inte får ur oljan ur håret så skippa huvudet.
Det finns alltid alternativ också. Abhyanga är ett effektivt sätt att dämpa vata, men det finns andra sätt (men du dämpar vata även om oljan inte sitter kvar i en halvtimme innan dusch). Huvudmassagen kan lindra sömnbesvär, men det finns alternativ till att lindra sömnbesvär med, så du kan välja nåt annat (om du nu har sömnbesvär).
Jag beskrev abhyanga såsom jag har fått lära mig att den ska gå till. Varför man börjar med huvudet vet jag inte. Vilken skillnad det gör om man börjar med fötterna kan jag inte svara på.
Mognad sesamolja är ett måste! Har aldrig hört talas om att man skulle kunna göra abhyanga med en omognad olja. Alla oljans fina och läkande kvaliteter blir effektiva först när den är mognad. Vet inte var man köper såna termometrar för jag köper min olja färdigmognad på Veda Lila, men tror att du kan köpa såna termometrar på många ställen. Jag vet många kollegor som mognar sin olja själv.
Kul att höra att du märker effekt! Ja, en abhyanga dagligen kan verkligen göra underverk. Tack själv!
Köp en vanlig kött termometer, och stick ner metalldelen i oljan.
Om man har sömnbesvär skulle man hellre göra massagen på kvällen då?
Ja, Gunilla, om du har sömnbesvär kan du göra abhyangan på kvällen istället, (gärna med ett par droppar eterisk vata-olja i). Har du även sett mitt inlägg om sömn? http://elisabethlabbaci.se/den-livsviktiga-somnen-lar-dig-att-sova
Hej,
Jag har både hög vata och pitta. Jag har provat abhyanga bara med sesamolja men den höjde min pitta ännu mer och gav besvär som är kopplad till sömnen. Men jag mår bra av solrosolja och olivolja (inte samtidigt utan var för sig). Det finns även oljor som är färdiga blandningar (beredda med örter). “Måste” man mogna alla dessa oljor?
Ja, olivolja är en jättefin olja att använda om man har svårt med sesamoljan pga hög pitta. Det är bara sesamoljan du behöver mogna!
Hej!
Kan man använda sig av sesamolja under graviditet och amning?
Absolut, Sara. Det går utmärkt.
Hej!
Vet du om Clearsprings Organic Sesame Oil (unrefinded First cold pressing) måste värmas före abhyanga? Om jag vill gå i bastun i samband med abhyangan, ska jag gå före jag oljar in mig eller med oljan?
Hej Sussi! Åh, jag känner inte till just den oljan, men det ska stå på flaskan om den är mognad eller ej. Normalt skiljer man på kroppsolja och matolja (när det kommer till sesamolja). Perfekt är att smörja in sig innan bastu, för oljan behöver värme för att komma in i hudens alla lager. Det är därför man alltid ska duscha eller bada varmt efter att man har smort in sig. Värmen är en del av behandlingen. Lycka till! :)
Hej!
Har tidigare gjort abhyanga efter min yoga varje morgon (älskade det) men har sedan en tid kommit ifrån det och det känns i kroppen. Använde kokosolja då det rek för kvinnor i klimakteriet av en amerikansk kvinnlig ayurvedaläkare. Jag sover dåligt o blir het (inte svettig) på nätterna men tänkte ändå prova med sesamoljan. Vet du om det stämmer att den kan förstärka hettan nattetid? Jag har precis fått hem sesamolja, lavendelolja o vataolja från Vedalila enligt länken i dina sömnråd. Hur många drp eterisk olja ska jag ta? Det följde inte med någon instr. från Vedalila. Och vad är bäst att blanda i för sömnen, Vata- el lavendelolja?
När det gäller huvudmassagen så funkade det alldeles utmärkt för mig att utföra massagen utan oljan i håret! Jag har långt hår o det funkar inte alls med olja i mitt hår. Tror beröringen är viktigare för effekten än oljan just där så det är mitt tips istället för att hoppa över den delen, jag tycker inte massagen känns komplett om huvudet hoppas över:)!
Tack för allt fint du skriver o alla tips du delar med dig av 🙏🏻🌸
Hej Eva! Ja, det stämmer att sesamoljan har en värmande kvalitet och att många som har mycket pitta (hetta) inom sig därför mår bättre av en mer kylande olja. Just kokosolja är ju väldigt kylande och jag skulle inte rekommendera den till helkroppsmassage annat än i hett väder. Vanlig olivolja är ett bra alternativ om du upplever sesamoljan som för varm. Men testa du med sesamolja först om du nu har köpt den. Se hur du upplever den. Den är inte för varm för alla med pitta i sig.
Jag har inga direkt mått när jag håller i eterisk olja i sesamolja, men jag skulle säga ca 1-2 droppar eterisk olja per deciliter sesamolja. Om du har sömnproblem skulle jag testa att ta nån droppe lavendelolja på varje tinning och sedan göra i ordning en massageolja på sesamolja och vataolja. Du kan också tända en arometerapilykta i rummet och droppa i lite lavendel- eller vataolja i den (1-2 droppar i ca 1/2-1 dl vatten). Var försiktig så att du inte somnar ifrån ljuset bara. Om du har spikmatta så är det också jätteskönt att lägga sig på för en djupare avslappning.
Intressant med huvudmassagen!
Tack snälla! <3
Hej! Tänkte ta upp den här massagen i mitt liv igen :) och ramlade över den här artikeln! Tack för värdefull information.
Funderar lite över min vanliga dusch, jag vill gärna smörja in mig med något naturligt och rent efter jag duschat – kan jag ta den mogna sesamoljan till det? Eller skulle du rekommendera något annat då?
Vänligen Maria
Det gör du rätt i, Maria. Den är så himla skön och bra för så mycket!
Ja, du kan använda sesamoljan även efter vanlig dusch. Huden tar inte åt sig lika mycket olja när den är blöt eller nyduschad, men en del tar den åt sig. Och oljan är välgörande även när man smörjer med den efter dusch.
Strålande – tack för svar :)
Hej! Tack för en bra blogg. Jag undrar hur du gör för att förebygga stop i avloppet? Jag har inte hittat det optimala sättet än och är tacksam för tips. /Jessica
Hej! Tack för att du läser! :)
Ja, i gamla rör kan det bli stopp av oljan. Jag har dock själv inte haft problem med det, men jag smörjer in mig på ett underlag i duschen som jag sen viker ihop. Sen duschar jag ju dock av mig överflödsoljan, men det blir ju iaf inte så mycket som går ner i avloppet då. Som sagt, har inte fått stopp i mina rör än. Men jag vet att oljan kan klegga igen gamla rör. Vet tyvärr inte hur man bäst förebygger det. Regelbunden spolning av rören kanske?
Gripen har en bilologisk avloppsrens som består av enzymer som bryter ner fett och beläggningar i avloppsrör. Finns i vanliga mataffärer.
Beta ett tips :)
Ok, Anneli, tack för tips! :)