Foto: @rsseattle
(Ännu en text som har kommit till på önskemål från en läsare.)
Många människor går omkring med en låggradig, kronisk inflammation i kroppen. Alltfler experter har börjat koppla ihop denna kroniska inflammation till autoimmuna sjukdomar samt till andra stora, degenerativa sjukdomar, både fysiska och psykiska. Det är vår, i allmänhet, dåliga kost som skapar inflammationen från början, t ex för mycket processad, industritillverkad mat med obegripliga ingredienser. Sjukdomar som är kopplade till kronisk inflammation är t ex diabetes, demens, cancer, depression, ångestsyndrom, astma och hjärtsjukdom. Personligen är jag också övertygad om att ökningen av neuro-psykiatriska diagnoser är kopplad till vår dåliga kost.
Tecken på att du kan gå omkring med en kronisk inflammation är rodnad och svullnad i exempelvis ansiktet (kinder, ögon, hals) eller buken. Den kan visa sig som smärta i kroppen och du blir mer allergikänslig. Du fryser lätt och kan antingen minska eller öka kraftigt i vikt. Du kan se blek ut och känna dig trött, svag eller ledsen. Du kanske svettas mycket, får hudutslag och känner dig ofta irriterad. Kronisk inflammation visar sig i pulsen som ett pittaöverskott. Hos läkare kan den lätt mätas i blodet eftersom man har förhöjda nivåer av C-reaktivt protein och fibrinogen samt ett förhöjt antal vita blodkroppar.
Men jag skulle även säga att det går att själv känna att man har inflammation i kroppen.
Bästa sättet att bli av med inflammationen är att ändra på kosten. Gluten, mjölk, rött kött och socker är inflammatoriska, så att ta bort eller dra ner på dem är det första du kan göra. Undvik även processad mat och mat med innehållsförteckning så långt det är möjligt, dvs gör mat från grunden. Frukt, grönsaker och bönor har inga innehållsförteckningar. Om du äter animalier finns det även sådana utan innehållsförteckning. Och när du köper mat med innehållsförteckning, välj sådan som innehåller max 5 ingredienser. Undvik också matrester så långt det är möjligt, dvs frys inte in mat som blir över. Färsk mat är mat som håller dig frisk. Där har du en bra början på den anti-inflammatoriska kosten.
Prioritera även denna kost:
- Guldmjölk (kraftigt anti-inflammatorisk – drick dagligen)
- Ghi, olivolja, rapsolja, avokadoolja, linfröolja
- Grönsaker med mycket färg
- Lök av alla sorter
- Kryddor (främst vitlök, gurkmeja, ingefära, curry)
- Örtväxter (alla)
- Nötter (främst valnötter, mandlar, hasselnötter, pekannötter, cashewnötter)
- Morotsjuice
- Råris
- Shiitakesvamp
- Svart och grönt te (ja, koffein är bra!)
- Hett vatten och örtte
- Frukt (papaya är toppen)
- Bär (blåbär är toppen)
- Bönor och linser
- D-vitamin
Jag skulle även rekommendera att detoxa, antingen en dag i veckan under en period på några veckor eller dagligen under en längre period. När blockeringar försvinner (som de gör under en detox) och kroppen slipper att arbeta med matsmältningen konstant så läker både kropp och själ av sig självt. Både kropp och själ har en inbyggd läkningsförmåga som fungerar extra bra under en detox, helt enkelt för att de inte är distraherade av annat “viktigare” arbete som matsmältning eller att trycka bort känslor genom att äta. Sådant som behöver läka får en chans att “komma upp”.
Det inflammatoriska är kopplat till ama (slaggprodukter) i kroppen. Gör även gärna daglig abhyanga, vilket hjälper kroppen med både inflammationen och ama. Våren är den bästa årstiden för detta, så snart börjar det bli dags.
God sömn är också viktigt, eftersom melatonin hjälper till med inflammationen.
Yoga ökar prana, livskraften, i kroppen och hjälper därför också till att främja kroppens självläkande egenskaper.
Bli aldrig fixerad vid mat. Ta in bra saker i din kost, men det är när man blir för hård mot sig själv som man ofta misslyckas och slutar helt. Balans och långsiktighet är alltid nyckeln till hållbarhet och viktigt inom ayurveda. Glöm heller inte att lyssna på kroppen – ät aldrig bara intellektuellt, dvs efter vad du har tänkt ut i förväg. Låt kroppen få sista ordet. Visa den respekt. Kroppen vet.
Anti-inflammatorisk vintersallad
- 1/2 vitkålshuvud
- 4 morötter
- 1 stor röd lök
- 250 g färsk spenat
- 1 dl hackade valfria nötter
- 1 pressad citron
Dressing:
- 1, 5 dl olivolja
- 1 ägg
- 5 vitlöksklyftor
- 1 tsk himalayasalt
- 1 tsk gurkmeja
- 1 tsk ingefära
Strimla vitkål och morötter och blanda med hackad lök, spenat och nötter. Pressa citronen över. Mixa dressingen och häll över. Salladen håller i kylskåpet i 4-5 dagar.
Lämna ett svar