Foto: Ian Sane
Nu är vataårstiden här på riktigt och det innebär att vata dosha ökar i oss under denna årstid. Vata är den dosha som lättast hamnar ur balans. Under hösten och vintern är vår matsmältning starkare än under de andra årstiderna, så under dessa årstider behöver vi äta en något tyngre och kraftigare kost. Om vår kost är för lätt under höst och vinter är det lätt att vi får en obalanserad vata, som kan leda till en rad problem. Vata är kall, torr, oregelbunden och innehåller mycket luft. Det är dessa egenskaper vi försöker balansera under hösten och vintern, bl a med mat, vanor och behandlingar.
Vad vi bör tänka på:
- Att äta varm, smörjande mat, gärna lite oljiga soppor och grytor. Mandlar, dadlar, russin och fikon är särskilt bra att äta nu. Lägg dem gärna på ett fat i ugnen först och servera sen med lite grädde samt kardemumma/saffran/kanel/vaniljpulver. Höst och vinter är de bästa årstiderna för att öka på intaget av söta smaker. Använd det dock inte som en ursäkt till att frossa i raffinerat socker utan öka istället hellre intaget av varma, naturligt söta livsmedel. Ett annat smaskigt tips är ugnsbakade äpplen med lite grädde och kanel.
- Använd ghi vid matlagning. Den är bra för både matsmältning och näringsupptag och särskilt viktig nu.
- Om det är någon årstid som rött vin rekommenderas så är det under denna årstid (höst, vinter). Var försiktig med att överskrida rekommenderat intag dock ;) Rekommenderat intag är ca 1 msk/v.
- Minska ner på ditt intag av rå mat, t ex sallader och råa grönsaker generellt. (Och om du ändå äter dem, ät dem hellre rumstempererade än kylskåpskalla.) Undvik även torra livsmedel som t ex müsli, knäckebröd eller cornflakes. Dra också ner på koffeinhaltiga drycker och öka på med örtteer och varmt vatten istället. Koffein får lätt vata ur balans.
- Gör abhyanga med en varm sesamolja dagligen.
- Skydda dig mot kyla och blåst med hjälp av varma kläder, varma bad med sesamolja samt eterisk olja i, bastubad och slå på elementen hemma. Du kan också använda värmedyna i sängen eller varmvattenflaskor. Drick varma drycker, te, varm choklad eller varmt vatten t ex.
- Tänd ljus hemma, både för myseffekten och för att få upp värmen och få in ett meditativt lugn hemma. Du kan även tända en aromalykta med eterisk vataolja i. Meditera för att komma ner i varv.
- Stress är särskilt skadligt under höst och vinter, så om du har möjlighet kan du dra ner på tempot något under dessa årstider. När du drar ner på koffeinhaltiga drycker så minskar stressen i kroppen av sig självt. Undvik för mycket skärmtid med stressande rörliga bilder – välj hellre läsning. Välj långa promenader bland alla vackra löv eller lugn yoga framför hårda träningspass. Hårda träningspass stressar kroppen när vata är hög som nu.
- Eftersom vata är oregelbunden så balanseras den också av att du har regelbundna rutiner i vardagen, t ex med mat och sömn.
- Om du har lätt för att få oro och ångest så har den en tendens att öka under höst och vinter, eftersom den är starkt kopplad till en förhöjd vata. Här kan du läsa om hur du tar hand om din ångest.
- Vila och god sömn är särskilt viktigt under vataårstid. Se till att lägga dig senast kl.22 på kvällarna. Här finns tips om du har svårt att somna. Sömnproblem är vanliga när vata är i obalans.
Använd inte ayurvedan som ännu ett krav och måste i ditt liv. Den finns där för att hjälpa och underlätta. Du måste inte göra allting rätt – det är inte alls vad det handlar om. Det handlar om att vårda sig själv på bästa sätt. Om rutinerna ger dig stress, så minskar du ner på dem förstås. Stress är inte bra för vata. Välj en eller två rutiner som du håller fast vid, abhyanga och sömnrutiner t ex. Eller vata-mat och långa promenader. Efter hand kan du lägga till fler, om du vill. Nu när mörkret bäddar in våra små städer behöver vi ta hand om oss själva och varandra extra mycket. Vi är som skörast, både fysiskt och mentalt, när det är mörkt, kallt och blåsigt.
Lämna ett svar