Foto: Jeff Kubina
Våren är kaphas årstid. Kapha dosha är kall, tung, trög, långsam och det innebär att vi behöver balansera dessa egenskaper som ökar i våra kroppar och sinnen under denna årstid. Man kan känna sig trött och tung i kroppen såväl som i själen under våren och det är vanligt med förkylningar och vårdepressioner som också beror på kapha doshas inverkan.
Matsmältningen och ämnesomsättningen blir ofta försvagad under våren. Den blir, som kapha dosha, tung och trög och behöver ofta hjälp på traven. Under våren bör du äta en lättare diet, och tänka på att förstärka din matsmältning. Fasta passar också som bäst under våren, antingen en längre fasta, t ex 7-21 dagar, eller kanske bara en fastedag i veckan då du bara intar flytande föda så att matsmältningssystemet får vila. Om du inte har fastat förut så rekommenderar jag en kortare fasta till att börja med.
Du kan förstärka matsmältningen och förbränningen med hjälp av drycker. Innan lunch och middag varje dag kan du ta 1 dl hett vatten med 1 nypa salt, 1 nypa svartpeppar, 1 tsk citronjuice, 1 tsk ingefärajuice (eller den torkade ingefäran om du inte har en juicepress – men då tar du en mindre mängd, ca 1/4 tsk istället). När du förstärker matsmältningen förhindrar du också uppkomsten av ama, dvs slaggprodukter, som försämrar flera kroppsfunktioner på sikt.
Du kan också smutta på hett vatten som du har på termos genom dagen. Det både detoxar kroppen samt förstärker din matsmältning.
Huvudmåltiden bör ligga mitt på dagen, mellan ca 11-14, då förbränningen är som störst. På kvällen passar det med en lätt grönsakssoppa eller en indisk daal.
Några korta vårtips:
- Motionera ofta och regelbundet under våren, men ta aldrig ut dig helt och hållet. Måttlig motion är den bästa.
- Undvik dagsömn under våren.
- Undvik kall, tung, stekt, fet och rå mat. Undvik yoghurt, ost, kött och bananer.
- Unna dig vila, frisk luft och mycket mindful tid i naturen. Missa inte allt det vackra!
- Ta väl hand om dig. Låt kaphas omvårdande natur innefatta även dig själv.
Vad bör man äta om man skall undvika all den maten? Vore kul med lite tips… :)
Absolut, Annika! När du väljer mat så tänker du generellt att du väljer bort det som är motsatsen till kapha dosha, alltså motsatsen till kall och tung. Så då väljer du varm och lätt mat. Välj vällagad mat. Varma grönsaksgrytor till lunch t ex, med klara buljonger istället för gräddiga. Kryddstarkt är bra, mungbönor, röda linser, blomkål och broccoli är kanonmat att ha i t ex. Likaså brysselkål, gröna ärtor, morot, rödbeta och svamp är bra mat att lägga i sina grytor. Råris och quinoa är bra. Rumstempererade sallader (till den varma maten). På kvällen är det gott med en soppa gjord av tex butternut eller en mungbönsoppa. Köp en ayurvedisk kokbok och experimentera. Där står även vilken mat som är bra för att balansera de olika doshorna. “Maten är min medicin” av Janesh Vaidya är en favoritbok.