Foto: Elisabeth Labbaci
Jag märker på klienter att problem med matsmältningen bara tycks bli vanligare. En dålig matsmältning kan ge problem med magen, t ex magsmärtor, förstoppning, diarré, IBS-mage, gaser i magen, uppsvälld mage, sura uppstötningar, födoämnesallergier och allmänt låg energi. Proteiner och kolhydrater som inte smälts ner ordentligt kan bilda toxiner och candidaöverväxt. Problem med parasiter blir också vanligare vid en dålig matsmältning. Den allvarligaste konsekvensen av en dålig matsmältning är ett försämrat näringsupptag som i sin tur skapar trötthet och orkeslöshet. Ett tydligt tecken på en dålig matsmältning är att du ser bitar av osmält mat i avföringen, t ex en bit av en champinjon eller en bit blomkål.
En dålig matsmältning kan bero på:
- en svag matsmältningseld (dvs en hög vata)
- att vi äter/smälter maten under stress (kroppen prioriterar bort matsmältningen om annat tar upp för mycket energi)
- att vi tuggar maten för dåligt
Det finns massor som man kan göra för att förbättra sin matsmältning:
- Försök att alltid äta i lugn och ro och ta det om möjligt lite lugnare ca 2 timmar efter maten. Tänd ett ljus, fokusera på vad du äter och sitt helst kvar vid bordet minst 10 minuter efter att du har svalt sista tuggan.
- Undvik att äta när du upplever starka känslor, när du t ex är mycket arg eller mycket ledsen.
- Tugga maten väldigt väl. Matsmältningen börjar redan i munnen. Ett enzym som du behöver vid matsmältningen frisätts när du tuggar ordentligt.
- Drick 1 dl hett vatten med en nypa salt, en nypa svartpeppar, 1 tsk färskpressad citron och 1 tsk färskpressad ingefära (eller mald krydda) ca 10 minuter innan maten. Det får fart på matsmältningselden.
- Ät alltid lite ghi till maten. Ghi är fantastiskt främjande för matsmältningen.
- Ät mer basisk kost.
- Drick pau d’arco-te dagligen.
- Fasta och /eller detoxa regelbundet. Matsmältningssystemet mår bra av att få vila emellanåt och av att få eliminera toxiner. Toxinerna får du bort bl a med hjälp av ricinolja och örter. Gör vattenlavemang.
- Blötlägg nötter, frön och gryn innan de äts. Blötlägg t ex havregrynen till en havregrynsgröt över natten innan du gör i ordning den till frukost.
- Ät gärna en grönsallad innan maten.
- Ät mer lättsmält mat, som t ex basmatiris, gula mungbönor, kokta grönsaker eller soppor. Honung är också bra.
- Drick 2 dl hett vatten med 1 tsk aijwanfrön och 1 tsk bockhornsklöverfrön efter maten. Svälj fröna hela, tugga dem inte. Att inta dessa frön på detta sätt är också mycket effektivt mot uppsvälld/gasig mage överlag samt förstoppning.
- Försök att äta hyfsat regelbundet, men ät bara när du är hungrig. Kroppen är inte redo att ta hand om mat om inte hunger finns.
Lämna ett svar