Egentligen är jag en stor höstälskare. Det finns inte någon annan årstid jag älskar såsom hösten. Och då uppskattar jag ändå alla årstider. Jag vet att jag har ovanlig smak – men november råkar vara min favoritmånad. Här, i min hyllning till november, kan ni läsa varför. Och oktober tycker jag så mycket om just för att jag vet att november närmar sig.
Med det sagt, så betyder det inte att jag är som starkast i november eller under hösten. Visserligen upplever jag en viss kraft av att jag trivs så bra under hösten. Men där finns en skörhet också. Skörheten har med vataökningen att göra. Jag kan tydligt känna att vata ökar i kropp och sinne, som den ju gör hos i stort sett alla såhär års, och det innebär en viss skörhet i både kropp och själ. Här kan du läsa om hur höstens och vinterns vataökning yttrar sig och vad man kan göra för att sänka den.
Förutom att jag jobbar på att sänka min vata enligt länken ovan, så försöker jag göra små saker i vardagen som stöttar upp under hösten.
Kosten blir viktigare. Jag måste helt enkelt äta bättre kost på hösten. Jag har inte råd att slarva. För mig innebär det ett fokus på varm, smörjande, närande kost från växtriket. Mycket gröt, soppor och grytor. Jag älskar att göra en soppa på butternut och havregrädde.
Kosttillskott blir också viktigt, som t ex D-vitamin och ashwagandha eller rosenrot på morgonen och magnesium till kvällen. Här i Norden behöver vi äta D-vitamin alla månader som har ett “r” i sig. Att hoppa över den kan verkligen visa sig i humöret.
Daglig apelsinjuice med vetegräs och/eller spirulina gör mig pigg. När jag inte orkar pressa själv, så köper jag färdig. Det får duga.
Det blir överhuvudtaget mycket superfood såhär års och den gör verkligen skillnad.
Frön, nötter och lingon/lakrits-pulver blir gott i olika mellanmålsbarer. Och ger mycket energi så man orkar.
Annars hasselnötter och torkade blåbär eller färska fikon mellan målen.
Flera kaffepauser byts ut mot läkande-te-pauser, t ex chaga-, vata- eller nyponte. Och så dricker jag min guldmjölk förstås.
Det sociala är också viktigt. Jag försöker träffa vänner då och då, gå långpromenader eller fika eller gå på bio. Jag känner att det är så betydelsefullt just under hösten. Att hitta på saker.
Fysisk rörelse betyder också mycket just nu. Mest promenader och lugnare yoga. Men också lite spinning, dans och joggning.
Meditationen är en självklarhet. Utan den skulle jag aldrig orka. Den är som ett ankare för mig. Jag jordas och blåser inte så lätt iväg i olika känslotillstånd, som vi högkänsliga människor annars lätt gör. Tillsammans med abhyangan är den min viktigaste höstrutin.
På kvällarna läser jag helst eller lyssnar på ljudböcker för att komma ner i varv. Tänder gärna en rökelse eller en eterisk olja. Min elektriska värmefilt är oumbärlig. Jag fryser lätt och måste hela tiden se till att vara varm. Ibland får jag göra några extra sömnrutiner för att kunna somna. Bästa tiden för sömn är 22-06.
Det är de där små sakerna i vardagen som gör skillnad. Vissa omkring mig tycker att jag är överdriven i min självomvårdnad. Men jag känner mig själv bäst. Jag är känslig. Jag vet att jag måste. För att orka. För att må bra.
Här finns alla mina ayurvediska hösttips samlade.
Vad gör du för att stärka dig denna årstid? Vad gör du för att orka med? Eller lever du likadant året om?
Lämna ett svar