Ingredienser
3 dl okokta kikärtor
3 vitlöksklyftor
1 liten röd lök
5 cm purjolök
1/2 kruka färsk persilja
1 tsk salt
1/2 tsk bakpulver
1 msk vatten
1 msk olivolja
1 msk tahini (kan uteslutas)
1 krm cayennepeppar
2 krm kanel
1 tsk spiskummin
Ev. 1 dl sesamfrö till panering
Blötlägg kikärtorna över natten. Skölj av dem och mixa ihop dem med allt utom kryddorna och sesamfröna. Kör allt till en slät smet. Blanda sedan i alla kryddorna. Låt stå i kylskåp i ca 45 min. Forma sedan smeten till små bollar eller burgare och vänd i sesamfrö. Stek i olivolja i en inte alltför het panna. Eller lägg på en plåt i ugnen i 15 minuter, i 225 grader.
Servera i ett hamburgerbröd ihop med tzatziki.
Jag älskar kikärtor. Här finns även mitt recept på hummus. Och min gurksoppa, som smakar tzatziki. Den lärde jag mig göra när jag bodde i Tyskland, där den serverades på mitt favorit-lokalhak heta sommardagar.
Lämna ett svar