Foto: Mårten Persson
Varför fasta?
Att fasta är inte att banta. Därmed inte sagt att du inte går ner i vikt, för det gör du, närmare bestämt mellan 0,3-0,5 kg/dag. Men det finns andra och lindrigare sätt att ta sig an viktproblem på. Även om en dag/vecka med flytande kost (juicer, smoothies, soppor) rekommenderas inom ayurvedan för människor som vill tappa kroppsvikt.
Att fasta handlar om att återskapa balans och stärka immunförsvaret. Det handlar om cellförnyelse, rening av ama/slagg, vitalisering av kroppen och utvecklar människan andligt och känslomässigt om man tar tillfället i akt till meditation och att vara med de känslor som ofta kommer upp i samband med fasta och inte fly bort i skärmar eller annat. Fasta hjälper till att bibehålla och förbättra allmänhälsan. Det kan vara en utmärkt start inför en kostomställning till t ex mer vegetarisk kost. Fasta handlar om kärlek till kroppen och själen och inte om självsvält eller bestraffning. Anledningen till varför du fastar är av yttersta vikt. Du bygger bara hälsa genom kärlek, så rannsaka dig själv innan fastan. Varför vill du göra den? Är det en kärlekshandling?
Att genomföra en fasta
Bestäm sedan hur många dagar din fasta ska pågå. Det gör du innan du inleder fastan. Om du inte har fastat förut så väljer du en kortare period, t ex 3-5 dagar. Om du har fastat förut kan du välja att göra en längre fasta, upp till 30 dagar brukar sällan vara ett problem så länge du dricker juicer och på så sätt får i dig näringsämnen och kalorier. (Om du har hälsoproblem i botten så bör du konsultera en läkare först. Du bör inte fasta om du har eller har haft ätstörningar eller om du är sjuk i exempelvis cancer eller svår depression.)
Välj en tidpunkt för din fasta när du har tid för mer vila och återhämtning än annars och tid för promenader i naturen. Välj gärna en tid då du kan vara mer för dig själv. Stäng av TV och mobiltelefonen så mycket som möjligt. Torrborsta kroppen eller massera med garshan-vantar. Gör abhyanga, ayurvedisk oljemassage, hemma. Ta varma bad med några droppar eterisk lavendelolja. Gör oilpulling dagligen. Skriv dagbok. Meditera. Lägg dig tidigt. Årstidsmässigt så är våren den bästa årstiden, men välj en tid när du kan ta det lite lugnare.
Man behöver förbereda sig några dagar innan man påbörjar sin fasta. Man förbereder sig genom att äta mindre portioner mat ca 3 dagar innan fastan påbörjas. Undvik animalisk kost dagarna innan, särskilt kött och mjölkprodukter. Ät mer frukt och grönt, ris, mungbönor och annan lättsmält kost. Kroppen chockas då inte när du börjar fasta och obehagliga hungerskänslor de första 2-3 dagarna av fastan lindras.
Första dagen inleder du genom att svälja 30 ml ricinolja på fastade mage på morgonen. Värm oljan i kastrull, ha i lite färskpressad citron för att underlätta när du sväljer oljan. Den är nämligen inte så god. Du renar mag- och tarmområdet från toxiner genom den här kuren. Efter detta är det viktigt att du gör 4 stycken vattenlavemang med en timmes mellanrum under dagen. Du påbörjar det första lavemanget en timme efter att du har intagit ricinoljan. Detta gör du för att få ut alla toxiner så att de inte ligger kvar och påverkar kroppens inre organ. Lavemangsset kan du köpa på apoteket. Det finns bakom disk. Instruktioner ingår. Du använder bara vanligt vatten i lavemanget samt en nypa salt. Om du vill kan du tillsätta lite av detta i tarmsköljningsvattnet, men det är inte alls nödvändigt. Spendera hela första dagen hemma, nära toaletten, eftersom tarmen kommer tömmas. Det är vanligt att man blir trött, frusen och får lite huvudvärk under den dagen man intar ricinolja.
Du kan fortsätta att göra vattenlavemang (utan ricinolja) varje morgon eller vid behov under fastan. Det hjälper toxinerna att komma ut och gör att du slipper eller minskar på huvudvärk och illamående som kan vara utrensningssymptom under fastan.
Man kan börja fastemorgnarna med ett glas rumstempererat källvatten med 1 tsk ghi, 1/2-1 tsk honung, 1 kryddmått gukmeja och en halv citron. Alla fyra är utrensande och ghi smörjer också tarmarna så att näringsupptaget blir bättre. Sedan kan du dricka en kopp åkerfräken-te som är ett milt urindrivande örtte. Åkerfräken stimulerar även nybildning av huden samt verkar stärkande och läkande på njurarna. Välj fruktjuice på morgonen. Jag tycker om katrinplommonjuice och äppeljuice. Om jag ska lyxa till det väljer jag ibland blåbärsjuice. 2-3 dl juice per gång är lagom för mig. Känn efter själv vad som passar just dig. Kanske lite mer juice de första dagarna när hungern finns kvar?
Resten av dagen dricker jag helst olika grönsaksjuicer, ca 2-3 dl/gång, ca 5 gånger dag (inklusive morgonjuicen). Ibland tar jag en fruktjuice till eftermiddagen. Oftast har jag en touch av fruktjuice även i grönsaksjuicerna. Jag dricker helst juice av morot, rödbeta (kanon för levern!) och selleri. Sellerijuicen går att köpa på Life, Biottas juice. Jag gillar Brämhults morot och rödbeta och äpple t ex. Björnens blåbärsjuice är dyr och lyxig. Jag gör helst egna juicer, t ex gröna sådana på spenat, broccoli, grönkål, gurka och annat grönt i juicepress. En touch av ingefärajuice i de juicerna, men försiktigt med ingefära, med tanke på att det stimulerar matsmältningen och man kan bli väldigt hungrig av för mycket ingefärajuice. Naturligtvis kan du pressa alla juicerna själv och det är alldeles säkert det bästa, men annars finns det kvalitativa juicer att köpa om man letar.
Drick ca 3 liter källvatten om dagen, gärna med pressad citron i. Vatten är viktigt både för att inte torka ut, men också för att få ut allt slagg och så mycket toxiner som möjligt. Dessutom dricker jag Pukkas detox-te under dagen samt ayurvedisk vårreningste. Vårreningsteet är kraftigt utrensande och går på lever, njurar och lymfsystem samt hjälper till med cellförnyelse. Om du får kraftiga utrensningssymptom så drar du ner på det teet.
Tänk på att alla drycker ska vara antingen varma eller rumstempererade. Drick aldrig något kylskåpskallt under fastan. Om du blir väldigt trött eller får blodsockerfall så tar du 1/2-1 tsk honung.
Försök att motionera dagligen om du orkar med det. Det underlättar utrensningen. Det bör vara lätt motion – ta inte ut dig helt! Promenader räcker gott.
Under tiden du fastar är det vanligt med utrensningssymptom. Det kan t ex vara: illamående, huvudvärk, acne, eksem, klåda, värk, trötthet, muskelont, frusenhet, ökad mängd öronvax, snuva, “gegga” i ögonen. Gamla skador kan blossa upp igen för att sedan helt försvinna. Om det är första gången som du fastar är det vanligare med kraftigare utrensningssymptom. De är inte farliga, utan det är tecken på att toxiner lämnar kroppen, och de går oftast över efter fastans inledande dagar.
Att trappa upp
Ju längre din fasta har pågått desto fler upptrappningsdagar bör du ha. Räkna med 3-4 dagars upptrappning efter en längre fasta. Du trappar upp genom att äta exempelvis blåbär, riven morot, rivet äpple, potatismos och havregrynsgröt i små mängder. Om du bryter fastan för fort kan du få ont i magen och må illa och kräkas. Du kan även få problem med förstoppning om du bryter fastan för fort. Undvik alltid kött, fisk och mjölkprodukter under upptrappningsdagarna.
Kom ihåg att fastan ska vara en tid då du tar hand om dig själv och visar dig själv kärlek och omtanke.
jag är nyfiken på vår reningsthe’t. Har du recept?
Javisst, Jenny! Det är bara att klicka på det ställe i texten där det står “ayurvediskt vårreningste” så kommer du till receptet.
Är det en fasta om man äter kalorier?
Ja, det finns ju både juicefasta och vattenfasta. Och fasta när man inte ens dricker vatten, t ex religiös fasta inom islam. När man dricker så får matsmältningssystemet vila och det är läkande för kroppen. När man intar juice får man ju fortfarande i sig näring så den typen av fasta är mildare.