Foto: Katy Carter
Jag har fått många frågor om ghi. Frågor om vad det är, hur man gör det och också vad man använder det till.
Ghi (stavas ibland även ghee) är klarnat smör, där man tagit bort alla mjölkproteiner och där kolesterolet har kokats bort. Det används mycket i indisk matlagning bl a. Eftersom alla proteiner tagits bort, är det ett bra alternativ för mjölkallergiker, både att steka i och att ha som smörgåsfett. Om man vill använda det som smörgåsfett rekommenderas att man blandar det (när det är helt nyuttaget ur ugnen och fortfarande flytande) med lika del rapsolja. Då kan man ställa in det i kylskåpet utan att det blir hårt.
Ghi underlättar matsmältningen och näringsupptaget, smörjer tarmarna och har läkande effekter. En torr tarm har svårare att ta upp näring. Det är även bra för minnet, intelligensen och för att rensa ut slagg/toxiner, inom ayurveda kallat ama, ur kroppen. Ghi är dessutom rikt på vitamin A, D och E.
Ghi är en rasayana, en ayurvedisk term för supermat, dvs ett extremt nyttigt livsmedel.
Användningsområden
- Använd 1- 2 tsk ghi/måltid för god matsmältning. T ex på det färdigkokta riset, över grönsakerna, på smörgås. När matsmältningen fungerar bra så bildas inte nya slaggprodukter i kroppen.
- Stek i ghi. Det tål mycket höga temperaturer.
- Smörj med ghi på huden när du har bränt dig eller på ett sår eller annan hudirritation.
- Man kan smörja ghi i ögonvrån och på ögonlocken på kvällen om man är trött i ögonen eller om man har fått en ögoninflammation.
- Smörj i näsan vid förkylning eller torra slemhinnor i näsan.
- Ta 1-2 tsk ghi på morgonen 10 min innan du äter frukost om du lider av förstoppning eller om du vill detoxa kroppen.
- Använd i guldmjölk.
Ghi används också i en mängd huskurer som du kan få som råd från din ayurvediska hälsorådgivare.
Recept
Ta ett paket osaltat smör och lägg i ett rostfritt kärl. Det bästa är om det är ett kärl som är ”kon-format” och smalare i botten och bredare upptill. Sätt ugnen på 50 grader och ställ in kärlet i ugnen. Låt det stå i minst 2 timmar, men max 4. (Låt gärna ghi stå länge i ugnen om du har tid, det mår bra av det.) När du tar ut kärlet ligger det en vit bottensats längst ner och en smörolja ovanpå. Eventuellt ligger det även en tunn ”yta” ovanpå smöroljan. Den tunna ytan tar du bort med en sked. Sedan häller du över smöroljan i en glasburk genom att sila den genom ett kaffefilter i nylon. Försök att inte få med något utav bottensatsen, inte ens ner i filtret, om det går att undvika. Den ska slängas. Filtret används för att förhindra att något annat än smöroljan hamnar i glasburken. Använd inte ett pappersfilter, då kommer det papper i ghin.
Att använda ghi dagligen är ett sätt att visa sin kropp kärlek.
Tack för tipsen och receptet! Jag minns att ghi användes när jag bodde på ett ayurvedaställe i Goa, Indien. Allt som serverades smakade ljuvligt!
Ja, det är både så gott och så nyttigt! Finns alltid hemma.
Tack själv!