Foto: Elisabeth Labbaci
Det här är mitt favoritrecept bland glutenfria hastbröd. Perfekt till helgfrukosten om man inte hunnit baka. (För om man äter glutenfritt så är köpt bröd inte något alternativ. Längre och giftigare ingredienslistor än på dem har jag aldrig sett i mitt liv.) Allt som allt tar det max 20-25 minuter från att man bestämt sig att baka tills brödet är klart. Brödet är både gluten- och mjölkfritt och skapar alltså inte inflammation i kroppen, men sen kan man smaksätta brödet med ost om man vill. Men man kan lika gärna använda annan smaksättning. Brödet kräver vare sig jäst eller bakpulver eftersom det ska vara platt.
Havregryn innehåller inte gluten, men hanteras ofta tillsammans med livsmedel som innehåller gluten, så om man är riktigt känslig så väljer man “rena” havregryn som är helt “osmittade” av gluten. Om man är riktigt känslig kan man också välja en annan mjölk än just havremjölk av samma anledning. Eller så gör man mjölken själv av rena havregryn – se länk i recept.
Ingredienser:
6 dl havregryn
4 dl havremjölk (köp eller gör själv)
1/2 tsk salt
1/2 dl smält kokosolja
Smaksättning: 2 små rivna potatisar/1 stor riven morot/ lite riven ost/smulad fetaost (alltså, välj en – inte allihop!)
Lite sesamfrön om du gillar det.
Blanda allt. Bred ut på plåt, ca 1 cm tjockt. Grädda i ugn i 15-20 minuter i 250 grader. Låt smaka.
Här finns recept på mitt allra bästa glutenfria bröd som jag gör när jag har lite mer tid på mig.
Måste testas!
Ja, gör det! Det blir smarrigt!
Hej!
Ska absolut testa detta!!
Tror du jag byta ut havremjölk mot vanlig mjölk?
Kul, Carola! Det tror jag går alldeles utmärkt!