Det här receptet är väldigt populärt hos både familj och vänner. Jag har delat med mig av det åtskilliga gånger och nu även till er. Från början gjorde jag den till julbordet, men nu står den på köksbordet året om, vardag som helg. Patén är så otroligt god och mättande och grönkål sägs ju vara bland det nyttigaste man kan äta i matväg. Använd gärna en smakrik ost i receptet. Servera som tillbehör eller huvudrätt eller varför inte som pålägg på en macka? Jag gör ofta dubbel sats på en gång och har en i frysen.
500 g fryst grönkål
1 gul lök
1-2 dl riven ost
4 ägg
250 g kesella
1 msk potatismjöl
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Tina grönkålen och låt den rinna av i ett durkslag. Pressa ut så mycket vätska från den som du kan. Hacka löken. Vispa ihop ägg, kesella, salt och svartpeppar. Rör ut 1 msk potatismjöl i pyttelite vatten och rör sedan ner i äggsmeten. Rör också ner riven ost, hackad lök och grönkål i äggsmeten. Häll upp i en avlång form. (Jag brukar ha ett bakplåtspapper i botten för att slippa diska formen så noga.) Ställ i nedre delen av ugnen i 50 minuter. Ugnsvärme: 175 grader.
(Förberedelsetid: ca 20 minuter.)
Kaphasänkande.
Varför fryst grönkål, går det inte lika bra med färsk?
Jo, det går säkert lika bra med färsk. Bara jag som alltid har grönkål i frysen och just den här rätten har jag gjort sen långt innan det gick att få tag på färsk grönkål året om och därför blev det fryst. Dock så vet jag inte riktigt om färsk grönkål beter sig något annorlunda, kanske vätskar sig mer i ugnen och kräver mer potatismjöl? Kanske inte? Som sagt, vet inte. Om du provar får du gärna skriva här och berätta :)
Hej
Om man vill ha den som huvudrätt vad brukar du servera till?
Man kan steka upp svamp och lök och äta till samt en klick gräddfil. Om man äter fisk så brukar lax vara populärt till, t ex gravlax.