Foton: Elisabeth Labbaci
Maj månad är och har i princip alltid varit, så långt tillbaks jag kan minnas i alla fall, min absolut tyngsta månad arbetsmässigt. När jag var elev och student såväl som när jag jobbar som lärare. Ibland tänker jag att jag faktiskt kommer att missa varje majmånad mellan ca 16-65 års ålder. För i maj jobbar jag både dagar, kvällar och helger. Det är den enda månad på året som jag inte hinner ta mig ut i skogen mer eller mindre dagligen. Och det är så synd på en så otroligt vacker månad. Tänk att få vara ledig en maj. Att få vara bland allt som växer. Det känns nästan overkligt.
I perioder av tung arbetsbelastning vänder jag mig till grönsaker. Att frossa i grönsaker gör något med mig, med min mentala styrka och med min kraft och uthållighet. Jag orkar mycket mer när jag går på grönsaker. Jag känner mig på nåt märkligt sätt omhändertagen och buren. Som om att bara jag frossar i dem, så kommer de att se efter mig. Bara de kommer in i min kropp så fixar sig allt. Det finns inget annat livsmedel som behandlar min kropp lika varsamt och kärleksfullt som grönsaker.
För att få i mig den där magiska mängden grönsaker så juicar jag dem eller äter dem som soppa. Jag pressar alla nyttigheter ur dem och kastar en del fibrer, så att jag ska orka få i mig mer.
Testa. En halvliter grön juice dagligen gör verkligen underverk. Den går definitivt inte obemärkt förbi.
Ni vet hur man kan äta en viss sorts mat och nästan vara hungrigare när man har ätit klart än innan man började. Juicen är tvärtom. Den är inte tung och inte kaloririk. Ändå mättar den verkligen på nåt märkligt sätt. Jag tror att det beror på att den innehåller så mycket näring. Kroppen vet om att den har fått tillräckligt. Näringsfattig mat fyller ut magen, men man blir istället hungrig fort igen, så fort kroppen inser att den inte fick det den ville ha.
Mitt favoritrecept på grön juice:
4-5 stjälkar grönkål/svartkål
1 grönt äpple
1 bit ingefära
1 citron
4 selleristjälkar
1 gurka
1 morot
Några nävar spenat
Några centimeter purjolök (den magiska ingrediensen som gör juicen såå god, nästan som en kall soppa)
Ibland lägger jag till lite gröna pulver, som t ex spirulina, hampaprotein eller green detox.
Grönsaker är särskilt nyttiga i vilket fall som helst, men jag känner absolut ingen skillnad tyvärr.
Har du testat att frossa i dem? Jag behöver frossa för att känna av dem. Juica är bästa sättet då, för man blir ju mätt så fort annars.
Kan jag ta något annat istället för grön/svart-kål? Jag har en underfunktion i sköldkörteln och bör undvika kål grönsaker. ..tyvärr.
Jag förstår. Ja, jag skulle byta ut grön/svartkål mot ännu mer bladspenat. Spenat är också väldigt näringstät och ett superfood.