Foto: Meng He
Guldmjölk är en oerhört nyttig dryck som jag rekommenderar att du intar kvällstid. Den lindrar smärta, är avgiftande och antiinflammatorisk. Måhända låter den inte god, men faktum är att den också är väldigt god. Den smakar nästan som chailatte, fast utan sötma. Ni som vill kan även söta drycken med något, men undvik att söta med honung. Upphettad honung skapar slaggprodukter, så kallad ama, i kroppen. Dadelsirap är en god och bra sötning tycker jag. Den är även vatadämpande.
Gurkmeja är en av huvudingredienserna i guldmjölk och den är bra för både hudbesvär och onda leder och den är bra att ta förebyggande om det finns diabetes i släkten. Den detoxar levern och hjälper på så sätt mot exempelvis eksem (som ofta kommer från en överbelastad lever). Den förebygger även cancer såväl som hjärtattacker. Den hjälper mot för tidigt åldrande, förbättrar ditt immunförsvar samt matsmältningen och är späckad av nyttiga näringsämnen. Dock så är den även uttorkande och vatahöjande och den bör därför inte intas i för stor mängd, i synnerhet inte vid vataobalans.
Guldmjölk recept:
Först måste du förbereda en pasta av dessa ingredienser:
0,5 dl gurkmeja
0,5 dl ingefära
1 tsk svartpeppar
2 dl vatten
Blanda alla ingredienser i en kastrull och värm på medelvärme samtidigt som du rör om tills du har en tjock pasta. Detta går fort! Låt svalna och förvara sedan pastan i kylen.
Såhär gör du sedan guldmjölken:
2 dl havremjölk hettas upp på platta och hälls upp i kopp
1 tsk av pastan ovan läggs i
1 tsk ghi läggs också till
(Det går bra att byta ut havremjölken mot annan valfri mjölk och istället för ghi kan man även ta t ex kokosolja.)
Välsigna drycken för bästa effekt. Drick den så het som möjligt. Känn hur den gör underverk i kroppen.
vad är ghi ?
Hej Lisbeth! Din fråga kom mycket lägligt för jag blev precis klar med ett inlägg om ghi:
http://elisabethlabbaci.se/ghi
Hej Elisabeth!
Jag undrar hur länge kryddpastan till din goda guldmjölk håller i kylen?
Hej Carina! Den brukar hålla sig fräsch i ungefär 1 månad.
Hej,
Ingen fråga är för dum har jag hört. Så här kommer min. Vad säger man när man vill välsigna något ? Förstår att alla gör på sitt vis. Men jag skulle behöva några förslag. Eller är det så enkelt att man bara säger ” Gud välsigna guldmjölken”. Välsignar aldrig något för jag vet ej hur det ska gå till.
Kram
Camilla
Ingen dum fråga alls. Såg du att jag också länkade till ett inlägg om det här? Det förslag som en läsare hade efter min text tycker jag är jättefint. Men vi kan göra det mycket kortare om vi vill. Vi kan t ex bara säga “tack för att jag får dricka den här närande mjölken som hjälper mig att läka från inflammation”. Vem är det man tackar? Gud? Den som har tillverkat mjölken och kryddorna? Den som har förpackat dem? Den som ser till att de säljs i närheten av dig? Eller allihop? Det bestämmer man själv. Och orden är egentligen mindre viktiga. Man måste välja nåt som känns bra för en själv, så det inte blir krystat. Det handlar egentligen om att stilla sig och se att man tillför något till sin kropp som gör den gott. Och det är inte en självklarhet att kunna göra det. Och när man ser det och tackar för det, så gör det ännu mer gott. Kram
Kan man använda mandelmjölk istället för havremjölk?
Absolut! Det går bra.