Vad fick dig att fastna för ayurveda och mindfulness? är en fråga jag ofta får.
Svaret är enkelt. Jag blev sjuk.
Inget motiverar till att fokusera på hälsa såsom sjukdom. Den friska har tusen önskningar. Men den sjuka har, som bekant, bara en enda önskan.
Ingen är intresserad av syre innan nån håller för munnen och näsan på en. Men då är syre det enda man är intresserad av.
Tidigt i livet kämpade jag med min hälsa. Jag hade eksem, reumatisk värk (efter obehandlad borrelia), astma, migrän, panikångest, kroniska näsblodsattacker, ryggont, insomnia, allergier, ångest och depressioner. Och fatigue. (Inte konstigt att man blev lite trött…)
Många år, mellan ca 15-25, tittade jag på hur andra gjorde och försökte härma dem. Mina vänner var aldrig sjuka, så jag försökte också bita ihop och “låtsas” som om jag var frisk. Jag kunde sitta i timmar med näsblod, migrän eller ångest inne på toaletten en förmiddag. För att sen gå till skolan och låtsas att allt var som vanligt.
Med tiden förstod jag att mina vänner inte bet ihop. De var helt enkelt inte sjuka. Och eftersom jag bara blev sämre och sämre av att låtsas frisk fick jag till slut erkänna hur jag mådde och fick massor av hjälp från vården via mediciner.
Innan jag fyllt 30 åt jag så många piller för allt möjligt att jag till slut började få piller för biverkningarna som pillrena gav.
Så kom jag in på mindfulness och ayurveda. Jag började trappa ner mina piller med en dröm om att bara behöva ta de allra mest livsnödvändiga pillren. Jag började använda kost och avslappning för att läka min kropp och mitt psyke.
Varför kallas ayurveda för alternativ medicin och kemikalier för medicin? Borde det inte vara tvärtom? Att det naturliga; mat, oljor, örter och avslappning är det första man greppar efter? Och när allt det är uttömt så vänder man sig till alternativ medicin, dvs kemikalier?
Fast vi gör tvärtom. Vi tar till piller direkt, för att trycka ner symptom, och så skapar vi ännu fler symptom, biverkningar, med de piller vi äter.
Inget fel på skolmedicin, inget alls. Men det behöver vara det sista alternativet för en människa som lider av kroniska icke-akuta obalanser/sjukdomssymptom.
Ett naturligt alternativ som jag vill rekommendera här är att föra dagbok/journal över de besvär man har.
Jag gör det än idag. Varje dag för jag in vilka besvär jag har haft, när och hur de uppkom och vad jag gjorde/inte gjorde åt besväret. Varje piller jag äter förs dagligen in i dagboken. Det går fort. Bara några meningar. Men dagboken gör en stor skillnad. Jag kan ana mönster i de besvär som kommer. Migränen beror ofta på hormoner – var jag är i menscykeln, att jag hoppat över en måltid eller att jag är nervös och spänner mig. Näsblodet kommer enbart på vintern och jag blöder mer sällan om jag smörjer i näsan med sesamolja. Näsblodet orsakas också av stress och press. Luftvägsbesvären och astman kommer i samband med att jag dricker komjölk. Klåda och eksem kommer av gluten. Osv. Det finns oändligt mycket kunskap att hämta ur en hälsodagbok för den som vill vara uppmärksam på sitt liv och sin hälsa.
Bara medvetenheten i sig, medvetenheten om mönster i ens hälsa, är som ett alldeles eget “piller”. När vi vet bättre kan vi göra andra val. Val som i längden leder till hälsa.
Vi måste anpassa livet efter hälsan. Och inte tvärtom.
Om man inte har specifika sjukdomssymptom så kan man använda hälsodagboken till att helt enkelt bli uppmärksam på kost- och motionsval och hur de påverkar hälsan. Väljer man annan mat genom dagen om man börjar dagen med en grön smoothie? Vad händer om man byter ut ett hårt träningspass i veckan mot ett yogapass? Eller om man låter all motion man gör bestå av promenader?
Låt hälsodagboken bli ett ställe där du kan bedriva detektivarbete för att hitta ditt bästa jag.
Jag är lite nyfiken på din syn med grön smoothie på vintern, för jag skulle så gärna vilja inhandla en blender och lägga till gröna nyttigheter i mitt liv, men hur funkar det i dessa vatatider?
Att dagligen föra in kyla i kroppen, i form av smoothie med exvis frusna bär i – en sån som antar en glassliknande konsistens när allt är färdigmixat, är inget jag skulle rekommendera någon i vårt land under vinterhalvåret. Det är som att bjuda in sjukdom. Många som äter kall mat under vintern upplever ökad stelhet och värk i kropp och huvud samt sömnlöshet. Typiska vata-besvär. Och det är bara det ytliga, det som märks. Alla möjliga olika vata-besvär börjar byggas upp i kroppen när vi tillför vata under vataårstid.
Det optimala till frukost såhär års är en vatagröt eller att steka upp lite sötpotatis, ägg och grönkål. Helt enkelt något varmt.
Men gröna smoothies behöver inte ätas/drickas som glass eller ens kylskåpskalla. Man kan lägga fram de bär/frukter som man har tänkt använda så att de blir rumstempererade över natten. Och bara ta de gröna bladen direkt från kylen. Man kan ha i lite rumstempererat vatten i smoothien eller lite ljummet te, t ex pau d’arco-te är jättegott att ha i. Och så kan man dricka smoothies under vintern utan att bli sjuk på kuppen. (Även om det givetvis är bättre med varma, tillagade grönsaker under vintern. Man bör inte frossa i råa grönsaker/frukter på vintern. Så fort våren kommer blir smoothiesarna dock bättre för kroppen.)
Jag märker själv, av anteckningar i min dagbok, att jag får cravings efter bra och nyttig mat när jag börjar dagen med en grön smoothie. Jag brukar göra en på: grönkål, spenat, blåbär, mango, apelsin, banan, citronjuice, spirulina och hampaprotein. Och fixar konsistensen/temperaturen med hjälp av vatten/pau d’arco.
Drick gärna en halv mugg med hett vatten efter en smoothie på vintern, så hjälper du kroppen att smälta maten.
Wow tack för utförligt svar! Jag avvaktar med blenderinköpet och fortsätter med gröt och soppor ett tag till.
Ok. Så lite så!