Foto: Michael Stern
Those who think they have no time for healthy eating, will sooner or later have to find time for illness.
Edward Stanley
Har det inte gått för långt med denna mathysteri? Att undvika både gluten, mjölk, socker, kött osv? Vad får man äta egentligen? Man måste väl få leva och njuta?
Hysteri är aldrig bra. Men medvetenhet är bra. Medvetenhet om vad maten gör med våra kroppar och psyken. Sen kan vi få välja och vraka hur vi vill. Men vi måste också veta att vi väljer även konsekvenserna av våra kostval.
Mat är aldrig neutral. Den gör oss alltid antingen friskare eller sjukare. Maten är upphov till en mängd sjukdomar vi ser idag, både fysiska och psykiska. Den ger oss ledont, vattenfyllda kroppar, huvudvärk, sömnsvårigheter, diabetes, cancer, depressioner, eksem, öronklåda, täppta näsor, mjäll, ångest, viktproblem, IBS, hemorojjder, migrän, högt blodtryck osv. Jag skulle kunna hålla på en hel evighet. Människor vittnar till och med om att de har tillfrisknat från både ADHD och autism bara genom att utesluta viss kost.
Det finns ett ayurvediskt uttryck som lyder: If diet is wrong, medicine is no use. If diet is correct, medicine is no need.
Låt maten få vara din medicin så långt som det är möjligt. Ta reda på vad som är den optimala maten för dig. Du kan gå till en ayurvedisk hälsorådgivare. Du kan också prova dig fram själv. Se hur du mår efter att ha ätit olika livsmedel och lita på din kropps signaler. Du kan också använda ditt logiska tänkande; Vad känns naturligt att vi människor kan ha ätit från början? Frukt, bär, grönsaker? Eller färgämne, förtjockningsmedel och E312? Eller bröstmjölk från en annan art? Eller fiskpinnar och fiskbullar och korv? Eller butikens guacamole innehållande 0,5% avocado (och resten obegripliga ingredienser)? Det finns inget rätt eller fel. Det finns bara val och konsekvenser. Medvetenhet är bra, för vi kan förhindra många sjukdomar, bara med hjälp av kostval, kryddor, skafferiråd. Förebyggande åtgärder.
Men ibland när det talas om matallergi tänker jag; Handlar det verkligen om allergier? Eller handlar det om att vi äter kost som vi inte är skapta för? Inte konstigt om våra kroppar säger ifrån i så fall! Går det att vara allergisk mot komjölk om bröstmjölk från en ko inte är menat för människokroppar? Om vi häller i oss en flaska diskmedel och mår dåligt av det, så kallar man det ju inte för diskmedelsallergi. Nej, våra kroppar är fantastiska som klarar av så mycket av det skräp vi stoppar i den och som dessutom klarar av att kommunicera att de vill ha nåt annat.
Jag är inte bättre än nån annan. Jag faller också för frestelser och äter icke-optimal mat. Men jag vill veta. Jag vill veta hur maten jag äter påverkar mig. Även när jag äter den ändå. Jag vill ha all information om kosten och ibland är det mycket att ta in, mycket som inte är bra eller kul att höra. Men då är det så. Jag vill ändå inte stoppa huvudet i sanden. Vi gör många dåliga kostval och har gjort länge. En ayurvedisk läkare jag lyssnade på för en tid sen sa att bara ca 10-15% av all mat som säljs i en vanlig svensk mataffär är “ätbar”, enligt hans mått mätt då.
Så vänd på förpackningar och läs. Läs artiklar och böcker. Informera dig. Välj ren och naturlig mat. Maten är viktig. Den bygger din hälsa eller skapar dina sjukdomar. Den vårdar dig eller misshandlar dig.
Varje människa väljer själv vad hon ska stoppa i sin mun. Men glöm inte bort att varje dag väljer du hur frisk du ska vara och hur länge du ska leva och hur bra du ska må. Hur mycket kärlek och omtanke är din kropp värd? Hur mycket näring vill du ge den? Det kan vara mycket svårt att lägga om kost, men det går. Ett steg i taget. Lägg till eller ta bort en liten sak i taget. Låt det ta tid – kroppen kommer vänja sig vid den nya kosten. Var snäll mot dig själv när du misslyckas med att välja bra. Men stoppa inte huvudet i sanden! Lägg lite tid på det nu och lev med obehaget när du väljer bort sånt som du är sugen på. Annars får du ändå lägga tiden på det när du har blivit sjuk och får leva med obehaget av att vara sjuk.
Välj inte bort information. Blunda inte för det som är jobbigt att höra. Ge aldrig upp med dina försök att välja bra kost och ta hand om dig. Varje dag får du en ny chans. En dag i taget bygger du din hälsa och ditt välmående. Vakna varje dag och vet detta: Du behöver bara välja rätt kost under denna endaste dag.
Det jag äter stoppar i mig – så blir det i kroppen.
Tack för att jag kan välja tack för medvetandet..
Viktigt att vi ägnar maten tid som är så viktigt
Tack Elisabeth för…
Det du ger ?
Precis. Vi har så mycket makt där. Tack, Mod, detsamma. Du ger också mycket. Kram <3