1 dl valnötter
1 dl salta jordnötter
1 dl paranötter
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
200 g riven kokos
3 msk kokosolja
1 dl vatten
2 tsk kanel
2 tsk kardemumma
2 tsk vaniljpulver
Valfria torkade bär (jag använder blåbär, tranbär, jordgubbar, inkabär och mullbär)
Ev lite kokossocker
Blåbär, mullbär, tranbär.
Inkabär och jordgubbar.
Grovhacka nötterna och blanda med frön och kokos. Smält oljan och blanda den sen med vatten och kryddor och slå sedan över nötblandningen. Blanda alltihop och strö ut över en smörpappersklädd långpanna. Rosta i ca 30 min på 175 grader, mitt i ugnen. Rör om ett par gånger under rostningen.
Efter att nötter och frön kommit ut ur ugnen är det dags att röra i valfri mängd av valfria torkade bär. Om man vill ha en sötare granola går det också att röra i några msk kokossocker på slutet. (Bär och socker ska inte vara med i ugnen.)
Förvara granolan svalt i lufttät burk. Servera på yoghurt.
Egengjord granola i glasburk är en perfekt gå-bort-present eftersom den blir så otroligt vacker med färgerna från tranbär, blåbär och jordgubb. Och himmelskt god, näringsrik och nyttig förstås. Den är dock också energirik, så äts med måtta.
Lämna ett svar