Mindfulness, medveten närvaro, innebär att uppmärksamma nuet som det är utan att vare sig värdera vad som händer i det eller att döma det. Det handlar om att öka medvetenheten om vad vi gör, hur saker och ting är och vad som håller på att hända.
Har du någonsin kommit på dig själv med att ha gått en lång promenad utan att ens ha märkt vad det är för väder? Eller kanske cyklar du samma väg till jobbet varje dag utan att ha sett hur din omgivning egentligen ser ut? Har du stått i duschen och plötsligt blivit osäker på om du har tvålat in dig redan eller om du precis skulle till att göra det? Vi blir så upptagna av tankeflödet i våra huvuden att vi missar det som faktiskt är verkligt här och nu.
Och vi “kommer ju aldrig fram”. De problem som vi försöker lösa i huvudet är ändlösa. Det kommer alltid nya. Så mindfulness kan vara att uppmärksamma tankepladdret och medvetet välja att gå ur det emellanåt för att lägga uppmärksamheten på det vi ser, det vi hör, det vi smakar, en doft, en känsla, en fysisk förnimmelse i kroppen eller mot vår hud t ex.
Mindfulness kan också vara att medvetet titta på tankepladdret, att se hur tankar kommer och går, och hur de långt ifrån alltid faktiskt är sanna. Tankar produceras på samma sätt som hjärtat slår och som andningen drabbar oss. De kommer vare sig vi vill eller inte. Men vi kan välja hur mycket fokus vi vill ge dem och vi behöver inte ta dem på så stort allvar. Vi gör helt enkelt medvetna val om var vi vill lägga vårt fokus.
När vi kan ställa oss lite utanför och uppmärksamt titta på tankar så blir det lättare att få syn på gamla mönster och att bryta dem. Vi kan komma loss och komma vidare. Det blir lättare att se processen perception-tanke-känsla, dvs hur vi tolkar det vi upplever och sedan reagerar med en känsla på vår egen tolkning och inte på vad som verkligen händer. När vi kan få syn på allt detta blir det lättare att fatta nya beslut och se att vi har flera valmöjligheter.
Mindfulness har ibland blivit kritiserat för att det framhålls som lösningen på alla problem. Faktum är att när vi förhåller oss annorlunda till livet så kan det upplevas som lösningen på problemen. För lösningen ligger så ofta snarare i förhållningssättet än någon annanstans. Som Wayne Dyer uttryckte det; När vi förändrar sättet vi ser på saker, så förändras sakerna vi ser på.
Det är inte intressant och det är inget man ska förstå. Oftast går det bättre när man inte försöker förstå och teoretiserar kring det. Fokus ligger på praktiska övningar. På samma sätt som vi tränar kroppens muskler så tränar vi att förhålla oss till tillvaron på ett mindfult sätt.
Många människor har vittnat om att mindfulness är oerhört effektivt mot stress. Jag är utbildad inom MBSR (mindfulness based stress reduction), utvecklat av Jon Kabat Zinn vid Massachusetts universitet, för att hjälpa människor med smärt- och stressproblematik bl a. Det utförs en hel del forskning på denna typ av mindfulnessprogram och den påvisar goda resultat.
Mina tjänster inom mindfulness
Jag erbjuder såväl kortare som längre kurser i mindfulness till grupper och arbetsplatser, alltifrån 60-120 minuter långa till 24 timmar långa (fördelade på 8 tillfällen). Jag ger även föredrag på temat, naturligtvis med praktiska övningar inkluderat. Jag skräddarsyr mitt program så att det ska passa just din grupp. Kontakta mig gärna så kan vi diskutera ett upplägg.
Jag ger även personlig vägledning sprungen ur medveten närvaro. Tillsammans tittar vi på något gammalt, eller på något nytt, på ett helt nytt sätt. En vägledningssession tar 60 minuter. Du kan välja en session eller en serie av sessioner.
Kontakta mig för mer information
Foto: mindfulness