Nu är den allra bästa årstiden för denna fantastiska soppa. Ta hand om din vata och håll dig frisk med varma soppor efter långa promenader. Den här är både varm, god, billig och nyttig. Jag äter den ofta när jag håller på att kurera mig också. Känner att den är stärkande för mig. Den här soppan är bra medicin.
Ingredienser:
ghi/kokosolja
2 gula lökar
4-5 potatisar
3 vitlöksklyftor
2 rivna morötter
kryddor som du gillar
tomatpuré
1 burk krossade tomater
4-5 dl röda linser
2 liter grönsaksbuljong
1 burk kokosmjölk (ej light)
2-3 pressade citroner
Fräs 2 hackade gula lökar i ghi eller kokosolja. Blanda i 4-5 tärnade potatisar, 3 pressade vitlöksklyftor och två rivna morötter. Krydda med kryddor som du gillar, t ex vatakrydda, curry, gurkmeja, spiskummin och garam masala. Tillsätt tomatpuré efter smak samt 1 burk krossade tomater, 4-5 dl röda linser samt 2 liter grönsaksbuljong.
Låt koka på medelvärme ca 30 – 40 minuter, dvs tills potatisen mjuknat och linserna kokat sönder. Rör ner en burk kokosmjölk och 2-3 pressade citroner.
Hej Elisabeth :)
Jag funderar..
Det blir ju rätt så mycket soppa. Gör du stor sats och äter flera gånger?
Har för mig att du skrev tidigare att man inte skulle äta rester.. Eller gällde det bara om man frös ned det?
Kram Therese
Hej Therese! Ja, det här blir mycket soppa. Om man bara ska laga till sig själv eller 2 personer, så kan man halvera receptet eller kanske dela på fyra till och med.
Jag lever själv inte perfekt ayurvediskt. Jag äter t ex rätt ofta matrester, helt enkelt beroende på tidsbrist, att jag inte hinner laga maten från grunden varje gång. Men personligen så fryser jag aldrig mat. Jag vet att fryst mat skapar ama (slagg) i kroppen och jag tycker inte heller att frysta matlådor brukar kännas så aptitliga. Däremot äter jag ofta samma mat i ett par dagar om jag lagar nåt och får över. Inte heller optimalt, men praktiskt i min vardag.
Jag brukar alltid berätta här vad som är det optimala, så man vet vart man kan sträva, men sen måste man alltid anpassa ayurvedan efter hur livet rent praktiskt ser ut. Ayurvedan ska finnas där för att hjälpa, inte för att stressa. Man gör det som funkar i vardagen och det som hinns med. Så tänker jag, både för mig själv och för mina klienter. Men du har helt rätt – att äta färsk mat till varje måltid rekommenderas inom ayurvedan. Och det finns många kulturer i världen där man aldrig skulle äta rester, men i Sverige där de flesta (även kvinnor) förvärvsarbetar kan det ibland vara svårt att få till. Bra att du frågade! Jag har mer att skriva om detta känner jag. Det får blir ett inlägg :)
Kram tillbaks!
Här kom det inlägget, Therese.
http://elisabethlabbaci.se/gammal-mat