Foto: Shaktiman Sethi
Under den varmaste årstiden är det viktigt att fylla på med mycket vätska. Sommaren får pitta att öka i kroppen, i alla fall om vi får en varm sommar, så vi behöver jobba med att sänka pitta. Både kaffe, svart te och alkohol ökar pitta i kroppen så det kan vara bra att antingen avstå från de dryckerna helt eller i alla fall dricka dem med måtta. Det finns massor med goda koffeinfria teer att byta ut kaffe och svart te mot. Själv tycker jag mycket om rooibos-teer med mycket smak. Eller teer på sånt jag plockar själv i naturen.
Pittasänkande sommar-te:
1 msk torkade maskrosblad
1 msk torkade hallonblad
3 dl vatten
Koka upp allt i kastrull. Dra 5 minuter. Sila av och drick.
Även under sommaren dricker vi med fördel varma eller rumstempererade drycker. Vi bör undvika kylskåpskalla drycker året om. De försvagar vår matsmältning ytterligare och matsmältningen är redan försvagad under sommaren, bara pga årstiden. Det kanske känns märkligt att dricka varmt under sommaren, men det är en vanesak. Vi lär våra kroppar vad de vill ha. Och om vi inte uteslutande vill hålla oss till det varma kan vi kanske ändå ta in inslag av varma drycker, hett vatten till maten t ex. Det hjälper matsmältning och förbränning. Och märkligt nog så kan man faktiskt känna av att de varma dryckerna kyler ner kroppen i hett klimat, helt enkelt för att de balanserar pitta.
Jag dricker gärna lassi på sommaren och helst av allt melonlassi på stranden. Den brukar jag dricka kyld under riktigt heta dagar. Vissa drycker funkar helt enkelt inte rumstempererade och melonlassi är för gott för att avstå. Söta smaker rekommenderas av ayurvedan under sommaren och i synnerhet melon. Vattenmelon, som min melonlassi innehåller, är även ett kraftigt detoxande livsmedel. Numera finns det även fina, ekologiska vattenmeloner att välja, vilket kan vara bra med tanke på att de icke-ekologiska är hårt besprutade och vattenrika frukter väljer man med fördel ekologiskt.
Lassi är en sorts indisk smoothie (men också vanlig som måltidsdryck) där grundreceptet består av 1 del yoghurt och 3 delar vatten, gärna med en nypa salt tillsatt. Sedan kan man variera den i oändlighet med kryddor eller frukter efter smak. Eller så dricker man den precis som den är, bara yoghurt och vatten.
Melonlassi
2 dl yoghurt naturell
100 g galiamelon
100 g cantaloupemelon
100 g vattenmelon
Häll yoghurt och melon i mixer och kör blandningen slät. Mycket svalkande och gott på stranden. Ha i termos, gärna med några isbitar i, så håller den sig kall.
Här finns andra recept på goda somriga drinkar.
Ha även gärna rumstempererat vatten framme under sommaren, gärna med citron eller färska örter i. Om du låter det stå i en glasflaska i solen så berikas det även av solljuset och blir extra nyttigt. Sätt gärna en inbjudande etikett på flaskan, t ex “solvatten”. Gör det till en meditation att dricka ditt solvatten. Känn hur varje klunk bidrar till din kropps välmående. Vatten är ren medicin och kärlek.
Rosenvatten är också pittasänkande och går att använda några droppar av, i ditt dricksvatten eller i din lassi (naturella lassi, inte melonlassi). Rosenvatten är även bra som hudvård på sommaren, tillsatt i t ex aloe vera gel som du smörjer kroppen eller ansiktet med efter en dag på stranden eller i en massageolja.
Lämna ett svar