Foto: dollen
På sommaren rekommenderar ayurvedan att vi ökar vårt intag av söta smaker och minskar intaget av de sura och starkt kryddiga smakerna. Ett råd som många brukar ha lätt för att följa. Vi behöver inte frossa i raffinerat socker för att öka intaget av söta smaker. Till söta smaker hör nämligen både ris, mandlar, morötter, sötpotatis och pumpa. Men även söta, väl mogna, frukter rekommenderas, t ex meloner, mango och dadlar. Här kommer några av mina favoritrecept på söta desserter/mellanmål som är pittabalanserande under sommaren. Fria från gluten, mjölk och tillsatt socker.
Mangoglass
200 g mogen ananas
150 g mogen mango
1 liten mogen banan
vaniljpulver
2-3 dl kokosmjölk/kokosgrädde (den tjocka delen ur en oskakad burk)
ev. 2 msk honung
Stoppa ananas, mango och banan skuret i mindre bitar i frysen. Mixa alla ingredienser, utom honungen, i en matberedare när fruktbitarna är genomfrusna. Smaka av med honung. Dekorera med några hallon.
Chokladbollar
16 dadlar
1 msk krossat linfrö
1 msk kakao
1 msk kokosolja
havregryn
riven kokos
Häll alla ingredienser i en matberedare och mixa. De två sista ingredienserna har jag inte angivit mått på för jag brukar hälla i lite på känn, mixa och kolla konsistensen och sen ev hälla på lite mer. Smeten ska gå att rulla chokladbollar på, i kokosflingor, så ska alltså vara lagom kladdig. Testa. Omöjligt att misslyckas. Även barn älskar dessa chokladbollar med alltigenom nyttiga ingredienser, särskilt nu på sommaren, då både dadlar och kokos är pittasänkande. Chokladbollarna rekommenderas även medicinskt vid förstoppning – en mycket delikat medicin.
Raw chokladbrownie
Ingredienser första lagret
4-5 dl valnötter (blötlagda om du hinner, så blir kakan mer lättsmält för magen) 20 urkärnade dadlar 2/3 – 1dl kakaopulver (rå om du har) 1 tsk äkta vaniljpulver. En nypa salt + någon sked vatten om det behövs.
Gör så här: Kör valnötter med en nypa salt i en matberedare. Blanda i kakao och dadlarna. Tillsätt vatten och vanilj och bearbeta blandningen tills den börjar hålla ihop. Det kommer att skapa en boll som rullar runt i matberedaren när det är klart. Smaka av och tillsätt mer kakao, eller vatten om den behöver lossna. Lägg degen på ett fat, gärna med ett teflexpapper under, det gör det lättare att ta bort. Själv använde jag en plastlåda. Det fungerade toppen. Använd handen och tryck ut degen jämnt över underlaget. Ställ in det i frysen medan du gör lagret jordnötssmör.
Ingredienser för jordnötslagret:
3 dl havre 1-2 dl jordnötssmör (gärna rå) ½-1 dl agave 1 dl kallpressad kokosolja, smält 1 tsk salt
Gör så här: Kör havregrynen i matberedaren tills att de blir nästan som ett mjöl. Blanda i resten av ingredienserna. Smeta över ovanför browniesmeten. Sätt tillbaka i frysen medan du gör glasyren. Blir det någon deg över, gör små kakor och lägg in i ugnen.
Ingredienser chokladglasyren:
1 dl agave sirap eller lönnsirap 1 dl kakao (gärna rå) 1 /2 kopp virgin kokosolja, smält en nypa salt
Gör så här: Smält kokosoljan i ett vattenbad. Mixa allt i matberedaren till glasyren är slät. Ta ut kakan ur frysen och fördela glasyren jämnt, täck. Ställ in kallt igen tills glasyren stelnar. Förvara i kyl eller frys. Jag förvarar min i frysen. Då håller den sig fast.
Mmmmmus! Så sent som i går berättade jag om den fantastiska chokladkakan du bjöd på förra helgen :)
Ja just ja, den! Den ska jag nog också lägga ut recept på. Passar också i pittatider. Kul att du gillade den! :)
Nu la jag till det receptet, Robert. Det är den som heter raw chokladbrownie.
Härligt! Tackar, tackar! :)