Foto: Theophilos Papadopoulos
Vi är mitt uppe i kaphaårstid och våren påverkar oss mycket. Både matsmältning och ämnesomsättning påverkas under denna årstid och kan ge upphov till en del obalanser. Kaphas egenskaper är kall, tung, trög och flytande. Därför kommer lätt förkylning och en trög och tung känsla i huvudet. Tyngd och trötthet i kropp och själ under våren är typiska kaphasymptom och kan tyda på en kaphaobalans. Hosta och andra problem med luftrör ökar också nu under kaphaårstid.
Ät en lätt, torr och varm diet under den här årstiden. Prioritera kryddiga, bittra och sträva smaker. En optimal frukost består av t ex en rumstempererad fruktsallad eller en varm kaphagröt. Till det kan man dricka kaphate eller varmt ingefärsvatten med citron för att hjälpa matsmältningen på traven.
Mellan kl.11-14 passar det att äta huvudmåltiden, dagens “tyngsta” måltid. Då är förbränningskapaciteten på topp. Ca 15 minuter innan måltiden kan du dricka lite ingefärsvatten.
Middagen bör intas senast kl.18 och bör vara lätt och varm. Mungbönsoppa med grönsaker är idealisk.
Att tänka på nu under våren:
- Ät bara när du är riktigt hungrig.
- Använd starka kryddor, gärna ingefära och svartpeppar
- Drick ingefärsvatten från en termos genom dagen.
- Använd kosttillskottet triphala ros.
- Ät gärna sparris, kokta morötter och kokt spenat, ugnsbakad pumpa, mungbönsoppa, väl mogna äpplen, päron och vindruvor.
- Undvik all mat och dryck som är kylskåpskall.
- Undvik tung, stekt, fet och rå mat.
- Undvik lagrad ost och bananer.
- Motionera dagligen under denna årstid. Promenader räcker långt.
- Undvik att sova på dag/kvällstid, särskilt mellan 06-10 på morgnarna och mellan 18-22 på kvällarna.
- Bästa sovtiden är mellan 22-06.
- Drick gärna ett detoxande vårreningste genom dagen.
Recept på ingefärsvatten: koka 3 skivor färsk ingefära (eller ½ tsk mald ingefära) i 1/2-1 liter vatten och låt dra i cirka 10 minuter innan du tar bort ingefäran. Ha gärna lite färskpressad citron i. Häll på termos och drick under dagen, det stärker matsmältningen och hjälper kroppen att bättre ta upp näring från maten. Det rensar också från ama (slagg).
Verför ska man undvika bananer
Helt enkelt för att de är kaphahöjande och därför inte är den optimala frukten under våren, särskilt om man har olika kapharelaterade besvär.