Foto: Elisabeth Labbaci
Ingen sommarfika utan riktigt goda kanelbullar. Givetvis utan gluten och vitt socker.
Här är ingredienserna i bulldegen:
50 g ghi eller smör
30 g jäst
700 g havremjölk (eller annan mjölk, om man föredrar det)
1 ägg
1 äggvita
70 g kokossocker
1/2 tsk salt
125 g durramjöl
180 g fullkornsrismjöl
95 g majsmjöl
125 g majsstärkelse
40 g fiberhusk
1 msk malen kardemumma
Här är ingredienserna i fyllningen:
150 hasselnöts/mandelmjöl
150 g smör
80 g kokossocker
2 msk kanel
1 msk kardemumma
Pensling 1 ägg. Lägg på hackade hasselnötter o kardemumma efter penslingen.
Vispa ihop havremjölk, ägg, äggvita och kokossocker. Smält ghi/smör på spisen och häll ner. Smula ner jästen i ljummen degblandning. Blanda ihop alla torra ingredienser och lägg ner dem i degvätskan lite i taget, under omrörning eller med hjälp av degkrokar. Låt jäsa i bunke under bakduk i ca 1 timme. Rör ihop alla ingredienser till fyllningen under tiden. Lägg ut degen på bakbord och kavla ut till en rektangel. Lägg på fyllningen och vik på mitten. Skär ut ca 16 snittar. Varje snitt ska ha två “byxben” så att man kan snurra ihop byxbenen i varandra. Bullarna blir stora. Man kan också göra lite fler men mindre bullar om man vill.
Låt bullarna jäsa i 30-40 minuter. Pensla med ett uppvispat ägg och lägg på lite hackade hasselnötter/grovmalen kardemumma.
Grädda i mitten av ugnen i 200-225 g i ca 20 minuter. Klara att avnjutas. Dessa bullar blir verkligen gudomligt goda.
Lämna ett svar