En läsare påminde mig om Renée Voltaires böcker. Jag älskar dem alla och använder alla fyra ofta, ofta. Jag tycker så mycket om hela hennes mat- och livsfilosofi. Hur hon hela tiden utgår från frukt och grönsaker, att de har en huvudroll.
Så mycket av våra hälsobesvär försvinner bara vi håller oss ur vägen, slutar att bryta ner våra kroppar med kraftigt processad mat. Om du är en sån som ofta har matcravings, starka begär efter särskild mat eller blir hungrig direkt efter att du har ätit; testa att äta helt oprocessad kost en tid, dvs mat som ser ut som den gör när den vuxit klart, i sin ursprungliga form. Cravings kan bero på att du helt enkelt ger din kropp bränsle som den inte känner igen. Mat som inte är mat, men som ska se ut som mat. (Guacamole som innehåller 0,5 procents avocado, och resten okända ingredienser mest bestående av e-nummer, är exempel på sådan.) Kroppen skriker då efter annat direkt efter en måltid när den inser att den inte alls fick det den ville ha, utan bara en mättnadskänsla. Dessutom är processad mat beroendeframkallande och ju mer skräp man äter desto mer skräp skriker kroppen efter. Precis som vilken drog som helst. Så ofta hör jag människor säga att de älskar processad mat. Men frågan är om man älskar eller om man är beroende? Jag brukar ställa mig själv den frågan med viss mat. Kärlek och beroende är två helt skilda saker. (Både när det gäller mat och människor.) Om du vill återinföra processad mat igen kan du lägga till den i liten mängd, t ex 90 procents oprocessad mat/10 procents processad mat eller 80/20.
Kroppen svarar så fort på naturlig mat. Jag blir lika förundrad varje gång jag ser det.
Foton: Elisabeth Labbaci
Det känns så fräscht när kroppen får det naturligt rena. Fint för ögat smakar gott gör det också, lätt att följa alla recepten till det jag längtar efter att göra. Häromdan gjorde jag Smoodie på:
Två apelsiner
10 cm. Stjälkcelleri
2 tsk. Gurkmeja.
Nyttigt Gott
Mod / Kram 🍀
Ja, visst är det så. Den smoothien lät väldigt god. Kram :)