Foto: Elisabeth Labbaci
Jag försöker samla mina bästa och vardagliga glutenfria recept här, både för mig själv, vänner och familj som liksom jag lever glutenfritt, och också för er läsare förstås. Därför blir det en hel del just nu.
Här är ett tips om man vill ha en nygräddad macka på fem minuter. Och inte ens har tålamod att vänta 25 minuter som mitt glutenfria hastbröd tar.
Från att man har bestämt sig för att man vill ha en macka tills att man har den i handen, nygräddad och varm, brukar det ta 5 minuter.
Ingredienser:
2 dl kikärtsmjöl
2 dl vatten
1/2 tsk salt
2 msk olivolja
1 pressad vitlöksklyfta (valfritt)
Lägg alla ingredienser i en stor temugg. Vispa ihop på några sekunder, bara så du har en slät smet. Sätt på en platta och stek bröden som du steker pannkakor. Jag brukar torrsteka i en teflonpanna (smeten innehåller ju olja). Det går säkert med annan panna också om man vill undvika teflon. Smeten räcker till två bröd (i en stekpanna med en diameter på 15-20 cm), men om man bara vill steka upp ett så går alltihop på fem minuter. Egentligen är bröden så mättande att jag skulle säga att ett bröd är två portioner. Kikärtsmjöl mättar ordentligt. Ofta gör jag iordning hela smeten, steker upp ett bröd och spar det andra till nästa dag. Smeten mår bara bra av att stå sig över natten (eller 15 min – några timmar innan du steker till dem). Om du har tid på dig så rekommenderar jag att du gör i ordning smeten ett par timmar i förväg.
Det här är också ett jättegott matbröd till sallad. Och smaksättningen kan man variera i oändlighet. Ta gärna bort vitlöksklyftan och smaksätt med färska örter istället. Eller oliver eller feta eller riven ost eller riven morot eller frön eller vad du nu gillar. Man behöver heller inte smaksätta, utan grundreceptet är smakrikt som det är.
Mjölet köper jag här. Billigt för att vara glutenfritt och fri frakt på alla ordrar. Nästa gång ska jag lära er hur man gör bröd på sötpotatis.
Så spännande, har aldrig provat kikärtsmjöl tidigare trots att jag är vegetarian och älskar kikärtor. Detta ska jag testa, tack!
Ja, testa! Det är såå gott.