Min frukost är under nästan hela året varm. Oftast är det någon form av gröt som passar hur mina doshor ser ut för tillfället.
Men under en kort period på sommaren är min frukost antingen kall eller rumstempererad. Särskilt under perioder utomlands med mycket het sol.
Jag gillar när det är enkelt. Ofta drar jag en halv vattenmelon till frukost. Det är vad jag för det mesta har ätit denna sommar. Gott, återfuktande och renande på en gång.
Andra gånger blir det bara god rumstempererad eller solvarm frukt. Jag gör ingen sallad på dem eller så, bara äter dem tills jag är mätt. Bananer eller persikor t ex. En perfekt mogen persika, som man ofta finner sommartid i Italien eller Grekland, kan vara bland det absolut godaste jag vet. Det enklaste är det allra bästa.
Eller så blir det en grön juice. Inget är mer lättsmält men samtidigt så näringsrikt som just gröna juicer. Vissa morgnar känner jag verkligen att jag vill ha lättsmält mat. Och på sommaren har jag mildare hunger på morgnarna. Vi har en starkare förbränning på vintern än på sommaren, vilket bl a kan märkas genom en kraftigare hunger under vinterhalvåret. Och på vintern ska vi äta kraftigare mat för att behålla hälsa. Här finns ett recept på en grön juice jag ofta gör.
Ibland gör jag en kall gröt. Då gör jag i ordning den kvällen innan för den behöver stå kyld ca 6 timmar innan den ska ätas. Den jag oftast gör blandar jag ihop på:
1 dl havregryn
1 dl bär (jag har oftast blåbär)
1 msk riven kokos
1 msk chiafrön
1,5 dl havremjölk
Lite vaniljpulver
Rör ihop allt till en gröt och låt stå i kylen i minst 6 timmar. Den ska inte hettas upp utan ätas kall.
Ibland, när jag behöver mer energi, brukar jag göra denna, också den kall:
1 dl havregryn
1 msk chiafrön
2 msk jordnötssmör
2 tsk honung/valfri sötning
Drygt 1,5 dl havremjölk
På bilden ovan ser du hur gröten ser ut precis när den är ihoprörd, innan den har börjat tjockna. Den blir till gröt om den får stå kallt i minst 6 timmar.
Jag äter sällan bröd till frukost och väldigt sällan animaliska produkter just till frukost, men i sommar har jag ibland testat på detta bröd, gjort på bara frön, nötter och animalier.
1 påse urtekram paleomix
200 g keso (jag brukar mixa min slät)
1,5 tsk salt
4 ägg
Rör ihop allt och ställ in i ugnen i ca 50-60 minuter på 150 grader. Gott proteinrikt och fettrikt bröd som har varit bra som omväxling från mina kolhydratrika frukostar på frukt, grönsaker eller gröt. Fast personligen föredrar jag mer kolhydrater och mindre fett och protein i min kost. Men det är ju en smaksak. På brödet har jag oftast hummus eller avokadokräm.
Ibland, i sommar, har frukosten sett ut såhär, nedan. Sånt man kan göra på vissa breddgrader. Om jag levde i ett varmare klimat skulle jag nog i princip leva på frukt och grönsaker. När jag är i heta länder märker jag att jag i stort sett gör det. Men här hemma i Sverige är det inget alternativ för mig.
Lämna ett svar